Få vore Nyhedsbreve

Tilmeld dig vores Nyhedsbreve: Vi trækker lod hver måned om en gratis Gourmetmiddag for 2. Vinderen får direkte besked...

For at tilmelde dig til vores nyhedsbrev bedes du indtaste nedenstående ekstra oplysninger.

             Find os på Facebook

Om Prinses Juliana

 

"Der var engang et hollandsk skoleskib
med navnet Prinses Juliana..."


Motorsejlskibet Prinses Juliana
blev bygget i Holland som skoleskib. 

Den 13. juni 1931 døbte Hendes Kongelige Højhed Prinses Juliana af Holland det nye skoleskib fra ”Onderwijsfonds” (hollandsk søfartsuddannelses organisation). ”Prinses Juliana” blev bygget på skibsværftet ”Gideon” af hr. J. Koster Hzn. i Groningen.

Dette fartøj ville gøre ”Onderwijsfonds” i stand til at øge omfanget af uddannelserne til sejlads på de indre vandveje og kanaler i Holland.

 

Det nye skoleskib, der var udstyret med en dengang moderne krydserhæk, blev rigget som en tomastet skonnert og udstyret med et yderst moderne Oertz-patentror.

Skibets maskine var på 150 hk og lavet af det pureste bronze. Ved fuldt belastet motor, uden sejl, forventede man en hastighed på 9 sømil.

I slutningen af 1931 blev skibet taget i brug, men på grund af en hurtig stigning i elevantallet, blev man nødsaget til at udvide og forbedre kahytterne.

Ombygningen blev ligeledes udført af værftet ”Gideon”, og skibet blev i øvrigt forlænget fra 32,40 til 38,85 meter.

Prinses Juliana fungerede som skoleskib indtil 1969, hvor mere moderne hollandske skoleskibe tog over.


Dog var der en pause under 2. verdenskrig, hvor skibet blev benyttet til indkvartering af tyske officerer. Den 31. december 1969 blev skibet lagt op, og den 10. marts 1970 blev skibet solgt.

Herefter har det tjent som restaurationsskib.

”Prinses Juliana” har sejlet under flere kaptajner. Det tilfaldt kaptajn Salomons fra ”Prins Hendrik”, at få æren af at hente ”Prinses Juliana” fra værftet, og han forblev ved roret indtil 1948. Herefter blev det D.G. Spuyman 1948 – 1959, P.C. Noordhoek (afløser) 1959 – 1960, R. D. Houtman 1960 – 1963, R. v.d. Huizen 1963 – 1965, W. Bos 1965 – 1966, H. Klootsema 1966 – 1970.Efter der i foråret er kommet ny ”kaptajner” på Prinses Juliana, er skibet blevet restaureret. Prinsessen havde efter en levetid på 75 år hårdt brug for en ansigtsløftning indvendigt og udvendigt.

Dette renoveringsprojekt tog ca. 10 måneder i perioden juni 2006 til april 2007. Der vil løbende blive udført forbedringer og ændringer på skibet, således at komforten og kvaliteten er i højsædet....
"....og Prinses Juliana lever nu lykkeligt videre som flydende spiserestaurant med fast kajplads på Vestre Havnepromenade i Aalborg"